Hvorfor skal kvinderne nøjes med at være storbarmede statister i den nye udgave af GTA, mens de mandlige karakterer udgør en langt mere mangfoldig gruppe voldelige kriminelle? Sådan spørger Michelle Vestergaard, der ikke vil købe spillet til sin 7-årige datter på grund af de svage kvindeportrætter.

I den femte og længe ventede udgave af computerspillet Grand Theft Auto kredser handlingen om tre kriminelle og voldelige mænd, der røver pengetransporter, begår mord og udøver tortur i en skummel amerikansk underverden af stoffer, forræderi og korruption.

“Men for kvindelige spillere er der ingen af den slags stærke og nuancerede rollemodeller,” raser Michelle Vestergaard, der er administrerende direktør i et større entreprenørfirma og medlem af syv bestyrelser.

Vestergaard er forarget over, at GTA-kvinderne ikke får lov at boltre sig i ulovlige aktiviteter på samme måde som mændene, men kun kan lade sig chokere af hankønnets udskejelser.

Ingen kvindelige bødler
“Hvorfor må en kvinde ikke have lov til at spejle sig i en voldspsykopat, der piner sine fjender i en kælder og begår millionrøverier for at hævne sig på FBI? Det er dybt fornedrende og misogynt,” mener den 39-årige direktør om GTA’s univers, der ifølge Vestergaard helt ignorerer den moderne kvindes rolle i organiseret kriminalitet og ultravold:

“Jeg kan ikke længere hidse mig op over, at kun en lille procentdel af verdens mest magtfulde mennesker er kvinder, eller at vi selv i Danmark tjener mindre end mændene. Den slags konstante glorificering af hankønnet er jeg vant til. Men at Grand Theft Auto, der skal introducere unge mennesker for verden og præge dem kulturelt, ikke engang gider at opfinde en enkelt kvindelig seriemorder eller narkobaronesse – det er for slapt!”

Mere realistisk billede
Derfor har Michelle Vestergaard fravalgt at købe GTA til sin 7-årige datter, Eleonore, der efterhånden er blevet træt af onlinespillet Kill Bills primitive grafik.

“Jeg gider ikke trække en masse gammeldags stereotyper ned over hendes hoved om, at kvinder absolut skal være fredselskende og lovlydige,” forklarer Vestergaard og efterspørger computerspil, der kan give børn og unge et mere realistisk billede af verden:

“Eksempelvis kunne man forestille sig en gruppe stærke kvinder med superkræfter à la Iron Man og Batman, der lyver og bedrager i et slags parallelt jungleunivers, hvor det at stjæle biler og myrde folk automatisk gør dig rig og berømt!”