Foto: Rob Krause, sxc.hu

Det er nærmest et mirakel at den 93-årige aalborgenser Ragnar Mogensen og hans kone, Hilda, stadig er raske og rørige. De har nemlig aldrig fulgt anbefalingerne om at lufte ud med gennemtræk tre gange dagligt.

Ragnar Mogensen er lige fyldt 93 år og bor stadig i eget hjem.

“Hilda, min kone, fylder 90 til efteråret. Men vi klarer os selv og har ikke brug for hjælp til noget,” lyder det med slet skjult stolthed fra den aldrende aalborgenser.

Men faktisk er det lidt af et mirakel, at Ragnar og Hilda Mogensen stadig har det godt. De sørger nemlig ikke for regelmæssig udluftning og kan slet ikke mindes, at de nogensinde har lavet gennemtræk.

Tilfældig udluftning
Ragnar og Hilda har boet i deres lille byhus siden 1951. Deres tre børn, der alle er tæt på pensionsalderen, er vokset op i huset, og alle trives i bedste velgående.

“Vores yngste, Herdis, har da godt nok haft lidt lungebetændelse her i vinter, men ellers er vi nu sjældent syge,” fortæller Hilda Mogensen, der bekræfter, at familien aldrig har praktiseret systematisk udluftning.

“Nej, det har vist altid været sådan lidt tilfældigt, hvis vi lige syntes, der trængte til det,” siger hun og tilføjer, at der ofte kun har været et enkelt vindue åbent ad gangen.

Burde være umuligt
Svend Alberg fra Astma-Allergi Danmark mener, at det er uhørt, at en hel familie kan bevare et godt helbred med så sløsede udluftningsvaner.

“Det er vigtigt at få udskiftet luften i hjemmet på daglig basis, og især om vinteren er det vigtigt at lufte ud med gennemtræk tre gange dagligt,” fastslår han.

Det har Ragnar og Hilda Mogensen nu aldrig gjort.

“Når det er koldt udenfor, holder vi da vinduerne lukkede. Ellers kommer vi jo bare til at fryse,” siger Ragnar.

Men fra Sundhedsstyrelsen bakker Christa Nielsen op om Svend Albergs råd.

“Manglende udluftning giver dårligt indeklima, og et dårligt indeklima er den direkte vej til adskillige luftvejssygdomme og det, der er værre,” udtaler hun.

Hun trøster sig med, at familien Mogensen er en undtagelse, og at langt størstedelen af befolkningen følger anbefalingerne.

48-årige Katrine Andersen fra Væggerløse er en af dem.

“Jeg kunne ikke drømme om at lade være. De få gange, jeg kun har luftet ud to gange, fik jeg jo åndenød på grund af den dårlige luft!” siger hun.