Foto: Al Jazeera English, Wikimedia Commons

Palæstinensere og israelere i Gaza bør bruge mere tid sammen i køkkenet, mener Danmarks fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Israelere og palæstinensere bruger alt for meget tid på at fordømme og bekrige hinanden. Den tid burde de bruge i køkkenet.

Ordene kommer fra Danmarks fødevareminister, Dan Jørgensen (S). Står det til ham, skal både israelere og palæstinensere smide våben og demonstrationsbannere og i stedet koncentrere sig om at udvikle en bedre madkultur:

“I Gaza-området er de så fokuserede på, hvem der har gjort hvad i konflikten, at de helt glemmer at tænke på gode og sunde fødevarer og det vigtige fællesskab omkring madlavning og spisning. Der er brug for en madrevolution, og jeg stiller mig gerne op med et værdisæt, som kan hjælpe de stridende parter.”

Flere vitaminbomber
Den blodige konflikt er tragisk for alle i området, og, påpeger Dan Jørgensen, det har desværre den effekt, at befolkningen tænker endnu mindre over deres madvaner, end de plejer.”

Det er ærgerligt, mener han, for et større fokus på madkulturen kan netop være det, der sætter en endelig stopper for konflikten.

“Hvis folk lærer, at de eneste gode bomber er vitaminbomber fremstillet af årstidens lokale og økologiske frugter og grøntsager, vil de helt automatisk miste smagen for at slå hinanden ihjel,” spår han.

Og så skal de inddrage hinanden i madlavningen:

“I stedet for at tænke på spild af menneskeliv kan parterne hjælpe hinanden med at begrænse madspildet, hvilket vil give dem en langt fredeligere horisont.”

Hummus med Hamas
Fødevareministeren mener, at hvis israelere og palæstinensere først begynder at lave mad sammen, vil parterne automatisk få et nyt, fælles fokus:

“Når man bruger lang tid på at lave mad sammen, får man automatisk en fælles interesse i at forstå, hvor maden kommer fra. Så kan man fordybe sig i den gamle diskussion om, hvorvidt hummus er jødisk eller arabisk. Det kan være den øjenåbner, der gør parterne bevidste om, at de kan være uenige om langt mere fredelige og konstruktive emner end territoriale rettigheder og dermed fremme freden.”

Dan Jørgensen vil snarest tale med udenrigsminister Martin Lidegaard (R) om at sende en gruppe fødevareambassadører til Gaza for at fremme den gode madskik.