Foto: Marcelo Graciano, Freeimages.com

Foto: Marcelo Graciano, Freeimages.com

Julen er kommet i fare efter, at Københavns Politi igen ventede med at hjælpe en grønlænder og lod Julemanden ligge bevidstløs på gaden i timevis.

“Han ligger helt stille, en ældre mand med skæg og lang, rød hue.”

“Hvad er han, er han dansk eller grønlænder?”

“Han er… grønlandsk af udseende.”

Sådan lød en lille stump af samtalen mellem Vagtcentralen København og Peter Hove, der tidligt i morges opdagede Julemanden ligge bevidstløs på Elmegade på Nørrebro.

Julemanden er vigtig
Desværre ventede politiet i over tre timer med at sende en vogn for at tjekke, om den grønlandske mand, hvis alder er ukendt, var i orden.

En reaktion, som de i dag fortryder.

“Vi vidste ikke, at vi havde med selve Julemanden at gøre, ellers var vi kommet med det samme. Julemanden er jo vigtig,” siger politiinspektør Morten Abildsgaard, der aldrig havde forestillet sig, at Julemanden kunne være grønlænder.

“Som barn tænkte jeg, at han nok mindede lidt om min gamle onkel Svend, der havde hvidt hår og skæg. Han var i hvert fald godmodig og med hvid hud. Højst lidt rødmosset i kinderne, men ikke på en alkoholiseret måde,” husker politiinspektøren, der planlægger en undersøgelse af forløbet.

“Jeg er sikker på, at politiet ikke har gjort noget som helst galt, men handlet helt efter reglerne. Det gør de altid, så det behøver vi slet ikke tjekke,” siger Morten Abildsgaard, der i stedet vil finde ud af, hvordan Peter Hove, der fandt Julemanden, burde have reageret.

Uddan befolkningen
Peter Hove mener imidlertid ikke, at han gjorde noget forkert:

“Jeg sagde, at der lå en ældre mand bevidstløs på gaden, og at det nok var en god idé at sende en ambulance, men syntes ikke, det var relevant at nævne hans tøj.”

Morten Abildsgaard er ikke enig og forestiller sig, at det i fremtiden kan blive nødvendigt at uddanne befolkningen i, hvordan de skal tale til politiet, så der er en god chance for, at de dukker op.

“Hvis der er blod og en journalist til stede, og den tilskadekomne ikke er grønlænder, kommer vi inden for 30 minutter. Ellers skal man nok skiftes til at holde vagt ved ham,” siger han.

Julemandens tilstand kendes ikke på nuværende tidspunkt, da han kort efter ambulancens ankomst blev samlet op af et rensdyrdrevet snekøretøj.