Foto: Luminis, Bigstock

Foto: Luminis, Bigstock

15-årige Anders Sørensens klassekammerater er enige om, at det ikke gør noget, at Anders har mellemblondt hår og blå øjne. “Han er lige så dansk som alle andre,” siger de.

Anders Sørensen er 15 år gammel og går i 9. klasse på en skole i hovedstadsområdet. Han har mellemblondt hår, blå øjne og skiller sig dermed ikke synderligt ud fra sine klassekammerater. Derfor siger klassekammeraterne ofte til Anders, at han er lige så dansk som dem.

“Vi vil jo gerne have, at Anders føler, at han er som os andre. Derfor prøver jeg at huske, at jeg af og til lige skal minde ham om, at han ikke er mindre dansk end os andre,” siger Signe Eriksen, der har kendt Anders, siden de gik i børnehave.

En anden klassekammerat, Martin Gregersen, er enig med Signe.

“Jeg tænker faktisk slet ikke over, at Anders har lyst hår og blå øjne, og det fortæller jeg ham selvfølgelig tit, at jeg ikke gør,” siger han og tilføjer:

“Altså, jeg ved selvfølgelig godt, at han har lyst hår og blå øjne, men det betyder bare ikke noget for mig.”

Pænt med lys hud
Martin Gregersen fortæller også tit Anders, at han slet ikke har noget problem med, at hans hud ser lys og skandinavisk ud.

“Jeg synes jo, hans hudfarve klæder ham, og han skulle nødigt gå rundt og tro, at jeg synes, det gør noget, han er lys i huden,” siger han.

Signe Eriksen er helt enig:

“Anders er lys i huden, og sådan er det. Det kan han ikke gøre for, for sådan er han jo bare født. Og jeg synes jo, at Anders’ lyse hud er med til at gøre Anders til Anders, så det er slet ikke noget, han skal være flov over.”

Glad for hyppige påmindelser
Anders Sørensen sætter stor pris på klassekammeraternes omsorg.

“Det betyder meget for mig, at mine klassekammerater fortæller mig de ting. De er så gode til at minde mig om, at mit udseende slet ikke er et problem, og det gør det meget nemmere for mig ikke at fokusere på, hvordan jeg ser ud. Hvis de ikke gjorde det, ville jeg nok hurtigt komme til at føle mig udansk og anderledes,” reflekterer han.

Han har dog undret sig over, at kammeraterne kun siger disse ting til ham.

“De fleste andre har jo samme hud-, hår- og øjenfarve som jeg, men det siger de ikke til hinanden,” siger han, men tilføjer, at det jo godt kan være, at de gør det, når han ikke hører det.