Foto: Aispl, Bigstock

Foto: Aispl, Bigstock

Højteknologiske og miljøvenlige by- og pendlersko til kun 128 millioner skal sikre, at københavnerne altid vælger at gå frem for at tage bilen.

“Sådan! Nu er jeg klar til at gå en frisk tur,” erklærer Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Ø) med fødderne solidt plantet i et par elektroniske Streetwalker-sko. Efter kun 23 minutters baksen med dankort, pasregistrering og scanning af fingeraftryk er borgmesteren i stand til at hive de kridhvide læder- og aluminiumssko ud af standeren ved Hovedbanegården og vandre løs for kun 33 kr. i timen.

“København har manglet tidssvarende by- og pendlersko i årevis, og med Streetwalker får vi en fremtidssikret model,” siger Morten Kabell, der har afsat 128 mio. kr. til projektet, der skal få 12.000 par sko ud i byen.

Solidt nigeriansk firma
Belært af de dårlige erfaringer med Gobike-cyklerne, der kostede kommunen 40 mio. kr., har man denne gang sørget for at alliere sig med et solidt firma, der i modsætning til Gobike kan levere varen.

“Vi har underskrevet en kontrakt med det nigerianske firma Streetwalker, der virker utrolig pålideligt og allerede har leveret 100 par sko for de første otte millioner kroner. Vi skal bare indbetale resten, så kører det, eller rettere sagt: Så går det,” siger Morten Kabell med et smil og fremhæver, at skoene er både miljøvenlige og socialt bæredygtige:

“Streetwalker-folkene har forsikret os om, at alle medarbejderne får en løn, de kan leve af, og at læderet kun kommer fra økologiske dyr.”

Pas, dankort og fødselsattest
Når de 12.000 par sko rammer København, forventer Morten Kabell, at lige så mange mennesker vil droppe bilen på arbejde og i stedet gå den lange tur.

“I dag styrter folk ud af døren og tænker først over, at deres sko ikke er egnede til at gå i, når de er taget af sted. Der er Streetwalker et nemt alternativ, der ligger højst tre kilometer fra ethvert punkt i Københavns Kommune. Du skal blot medbringe pas, dankort, fødselsattest og mellem 50 og 100 kr. i tokroner, afhængig af turens længde,” lover Morten Kabell og tilføjer, at skoene vil være tilgængelige for alle fra den 1.maj.

Skoene skal leveres tilbage til en af de syv standere inden kl. 22.00 for at undgå en afgift på 560 kr.