Foto: Kamira, Bigstock

Foto: Kamira, Bigstock

En 42-årig kvindes computer er blevet langt mindre social, men virkelig god til at regne, efter at være blevet udsat for et antivirusprogram.

Merete Sønderskov kigger bekymret på sin Lenovo ThinkPad X230, som hun købte i efteråret 2012. For et par uger siden installerede hun et såkaldt antivirusprogram efter anbefaling af bekendte med forstand på computere. Men det fortryder hun bitterligt.

“Alle mine IT-kyndige venner siger, at det er enormt uansvarligt ikke at bruge antivirus og forsikrede mig om, at det ikke havde nogen skadelige virkninger. Så selvom jeg egentlig ikke er sikker på, at antivirusindustrien har rent mel i posen, så ønsker alle jo det bedste for deres computer,” forklarer hun.

Slut med sjove genstarter
Men kort tid efter, at antivirusprogrammet var blevet kørt første gang, begyndte Merete at bemærke små forandringer på sin computer.

“Gradvist forsvandt alle de sociale interaktioner, som vi plejede at have sammen. Pludselig var det slut med spontane genstarter, flotte blinkende værktøjsbjælker, der pludselig dukkede op ud af det blå i min browser for slet ikke at tale om alle brevene med overraskende vedhæftede filer fra flinke nigerianere,” forklarer hun.

I dag mener Merete, at antivirusprogrammet har gjort hendes computer til autist.

“PC’en er langt mindre social og omgængelig, end den var inden. I dag er den ikke længere alderssvarende i sin adfærd, men er blevet maskinel og ekstremt afmålt i sin måde at opføre sig på,” siger Merete.

Blev god til matematik
Der er også sket andre ændringer, som tyder på, at Meretes PC er blevet autist.

“Den er lige pludselig blevet utrolig god til at regne. Den kan udregne de mest komplekse gange- og divisionsstykker på brøkdele af sekunder. Selv Dustin Hoffman i Rain Man er langt sløvere end min Lenovo,” siger Merete Sønderskov, der dog foretrak sin computers gamle personlighed.

“Selvom den er utrolig god til at regne, er det bare ikke rigtig det samme, og jeg savner ærlig talt min gamle maskine,” siger hun og afviser, at hun nogensinde vil installere noget tilsvarende.

“Flere, jeg kender, mener, at jeg skal installere noget, de kalder en brandmur på den, men det kommer aldrig på tale. De bedrevidende PC-læger har gjort rigelig skade allerede,” siger hun bestemt.