Foto: Knight Foundation, Flickr

At Esben Lunde Larsen ikke længere vil kalde sorte for negere betyder ikke, at Silkeborg-neger dropper sin boykot af navnet Esben Lunde Larsen.

Kidame Tendu er en 46 år gammel neger, der driver et succesrigt rengøringsfirma i Silkeborg. Da han sidste år blev opmærksom på, at Venstre-politikeren Esben Lunde Larsen, der nu er forskningsminister, ville sige neger i protest, besluttede han sig for, at han ikke længere ville sige Esben Lunde Larsen.

“Hans protest virkede sådan lidt barnlig, må jeg indrømme, for man skal jo ikke begynde at bruge bestemte ord om mennesker, bare fordi man er sur over noget,” konstaterer han.

Hr. Gehejmeråd
Nu har forskningsministeren imidlertid udtalt, at han ikke længere vil bruge udtrykket neger. Det får dog ikke Kidame Tendu til at ændre standpunkt.

“Jeg siger stadig ikke det navn. Jeg havde aldrig sagt det, før han erklærede sin protest, så hvorfor skulle jeg begynde nu, bare fordi han har trukket i land?” spørger Silkeborg-negeren retorisk og tilføjer, at han muligvis vil omtale Lunde Larsen som hr. Gehejmeråd, hvis det skulle blive absolut nødvendigt for ham at referere til forskningsministeren.

“Det tror jeg nu ikke, det bliver. Jeg har et rengøringsfirma, så jeg kan ikke lige se, hvorfor jeg skulle få brug for at omtale ham. Men hr. Gehejmeråd lyder egentlig sjovt, så det er faktisk lidt synd, hvis man slet ikke kalder nogen det. Måske skulle jeg få mine ansatte til at tiltale mig sådan?” reflekterer han.

Siger neger om sig selv
Kidame Tendu fastslår, at han selvfølgelig vil blive ved med at omtale sig selv som neger.

“Igen fordi jeg altid har gjort det. Mine forældre er negere fra Kenya, og min søster er blevet sådan en rigtig fin københavnerneger med en høj stilling i et anerkendt advokatfirma. Det har ikke noget med negerslaver at gøre, så uanset hvad andre negere siger, vil jeg nu blive ved med at bruge det,” siger han, men tilføjer, at hvis nogle ikke bryder sig om det, lader han selvfølgelig være:

“Jeg kender en, der hedder Lone, men som hellere vil kaldes Tutter. Så gør jeg selvfølgelig det.”

Han forstår dog ikke, at folk bruger neger som skældsord.

“Jeg mener, hvis jeg vil tale grimt om nogen, kalder jeg dem da svin, stodder, kælling eller røvhul,” slutter han.