Foto: zsv3207, Bigstock

Foto: zsv3207, Bigstock

Uholdbart med manglende central styring af vejret, mener danske embedsfolk, efter at mere end 10.000 kommunalt og statsligt ansatte fik våde fødder under Folkemødet. Djøfs hurtigt arbejdende kommission skal sikre, at det ikke gentager sig.

Årets folkemøde i den bornholmske kystby Allinge viste sig at blive en overordentlig våd affære, hvor mange arrangementer var i fare for at drukne i heftige regnskyl. Det har fået en lang række medlemmer af fagforeningen Djøf, der organiserer blandt andre økonomer, jurister og politologer, til at kræve en regulering af vejret, så man kan undgå vand i fadøl og våde strømper ved fremtidige folkemøder.

Mangler proaktiv strategi
Peter Schmidt, der er fuldmægtig i Udenrigsministeriet og idémanden bag Djøfs nyoprettede Vejradministrationskommission, forklarer.

“Det er ekstremt problematisk, at vi kan være mere end 10.000 embedsmænd, politikere og journalister forsamlet, uden at nogen har evnet at formulere og implementere en proaktiv strategi for vejrhåndtering. Som ansvarlige administratorer af det danske samfund på alle planer er det derfor oplagt, at vi også tager ansvar for, at vejret fremadrettet indretter sig efter borgerne og ikke omvendt,” siger han.

Schmidt indrømmer, at man fra Djøfs side har været lidt for sene til at indse behovet for offentlig vejrstyring.

“Vi bliver nok nødt til at erkende, at fordi vi selv arbejder inden døre, er behovet for en kompetent og centraliseret vejradministration simpelthen ikke gået op for os,” siger han og tilføjer eftertænksomt:

“Det må jo være forfærdeligt at gå udenfor og lave arbejde, der ikke involverer papir og møder, når det regner så meget.”

Overvejer udlicitering
Derfor bliver der nu nedsat en tværfaglig kommission bestående af blandt andre højesteretsdommere, departementschefer og kommunaldirektører, som skal formulere en plan for fremtidig håndtering af vejret i almindelighed og under Folkemødet i særdeleshed.

“Vi regner med at formulere en række måltal og opsætte minimumskrav til det danske sommervejr, og såfremt vi ikke ser disse imødekommet, vil vi kraftigt overveje at sende den danske sommer i licitation med henblik på at finde en mere serviceorienteret operatør,” siger Peter Schmidt.