Foto: News Øresund, Flickr

Foto: News Øresund, Flickr

Enhedslistepolitikeren bag det stærkt omdiskuterede køb af en villa i Valby afslører, at det skete for at afholde nogle rige svin fra at flytte til området.

Egentlig er Johanne Schmidt-Nielsen træt af at tale om det hus, hun har købt sammen med sin kæreste. Alligevel indvilger hun i at tage en snak med RokokoPosten. Det ligger hende nemlig på sinde at understrege, at hun med sit huskøb blot cementerer sit tilhørsforhold til Danmarks allerdårligst stillede.

“Vi købte huset, fordi det ligger i et område, der nemt kan gå hen at udvikle sig til en rigmandsghetto. Det vil vi gøre alt for at modarbejde,” siger politikeren og tilføjer, at hun var så opsat på at holde de rige væk, at hun lagde næsten en halv million mere, end huset var sat til salg for.

Kapitalens sprog
Hun erkender, at nogle kan misforstå de signaler, der ligger i at byde over salgprisen. Men, understreger hun, hun blev nødt til at tale et sprog, de rige svin forstår.

“Man kan sige, at vi har besat huset ved hjælp af pengemagt. Og selvom mine ligesindede, som aldrig får råd til at købe så dyre huse, måske fejltolker det her, så var vi nødt til at betale ekstra for at undgå, at huset gik til nogle røvhuller med alt for mange penge,” siger hun.

Derudover har parret optaget lån for at kunne købe huset:

“Dermed sætter vi os i samme båd som mange af de mennesker, der sidder som teknisk insolvente og må gå fra hus og hjem, hvis de mister deres arbejde.”

“Jeg er ikke pave Frans”
Hun afviser, at hendes medvirken til, at huspriserne stiger, er hyklerisk. Hun mener nemlig, at hun har gjort samfundet en tjeneste ved at presse nogle rige mennesker til at købe et endnu dyrere hus.

“Og helt ærligt. Jeg er jo ikke pave Frans eller en anden religiøs tosse, som tror, at man kan ændre verden ved selv at handle i overensstemmelse med sine værdier. Den slags individfikserede tiltag, hvor man lever et simpelt liv for at kunne give mere til de fattige, gør jo ingen forskel i det lange løb. Så er det bedre at leve et fedt liv, der giver dig overskud til at kæmpe for den helt store samfundsomvæltning,” siger hun og understreger, at hun med samfundsomvæltning naturligvis ikke mener “voldelig revolution”.