Foto: Mogens Engelund, Wikipedia

Foto: Mogens Engelund, Wikipedia

Befolkningen i Danmark vurderer, at der er langt flere folketingspolitikere med navnet Martin Henriksen, end tilfældet er, viser ny undersøgelse. “Han fylder kolossalt meget,” siger en forsker.

Hvor mange politikere i Folketinget hedder Martin Henriksen? Det spørgsmål var en del af en ny undersøgelse foretaget af RokokoPolls, som satte sig for at undersøge kløften mellem virkeligheden og folks opfattelse af, hvor mange Martin Henriksen’er, der findes i Folketinget.

Det gennemsnitlige svar lød på 35,8 personer. Så danskerne tror altså, at 20 % af politikerne i Folketinget hedder Martin Henriksen. Men et faktatjek foretaget af RokokoPosten viser, at der kun er én person ved navn Martin Henriksen i Folketinget.

Socialt medieret simultanitetspræsens
Tallene kommer ikke bag på lektor i antropologi ved Syddansk Universitet, Henrik Kleinschmidt. Han mener, at forklaringen på den store kløft mellem virkeligheden og danskernes opfattelse af antallet af Martin Henriksen’er i Folketinget er begrebet “socialt medieret simultanitetspræsens”.

“Det handler helt lavpraktisk om, at du kan se og høre den samme mand mange steder på samme tid. Forestil dig, at du sidder derhjemme med din computer. Du læser på Ekstra Bladet, hvor der i en artikel står, at Martin Henriksen vil boykotte Føtex, fordi de har skilte på arabisk. På samme tid kan du i fjernsynet se Martin Henriksen udtale sig til DR2 Dagen om, at Danmark skal lade sig inspirere af Australiens flygtningemodel. Alt imens har du også en radio til at køre, hvor Martin Henriksen i Radio24syv taler om, at asylansøgere skal bedøves, hvis de modsætter sig hjemsendelse. Der vil mange nok tænke: Der er godt nok mange, der hedder Martin Henriksen inde på Christiansborg,” siger Henrik Kleinschmidt, der tilføjer, at det ikke er første gang, danskerne tager fejl.

“I midten af 00’erne troede danskerne, at der var fem livsstilseksperter, som hed Henrik Byager, fordi han kommenterede på så mange ting, han umuligt kunne vide noget om. Men jeg vil sige, at eksemplet med Martin Henriksen er det vildeste, jeg har set,” siger Henrik Kleinschmidt.

Martin Henriksen: Kun en af mig
Martin Henriksen er meget glad for resultatet.

“Jeg er naturligvis utrolig stolt over, at folk overvurderer antallet af mig i den grad, men jeg vil gerne understrege, at selvom mange utvivlsomt gerne ville være mig, er jeg den eneste, som faktisk er det,” udtaler han, inden han haster videre til næste medieoptræden.