Foto: Rudall30, Bigstock

Foto: Rudall30, Bigstock

“Brugen af datidsformen fastholder mennesket i en gammeldags opfattelse af samfundet,” lyder det fra sproglig ordfører Rasmus Nordqvist, der vil ændre befolkningens mindset med det nye tiltag.

“Jeg finder på det her geniale og visionære forslag, mens jeg danser med et lille barn, som spørger mig: ‘Rasmus, hvor er fortiden?’ Der tænker jeg, at fortiden jo bare er en spændetrøje, et ingenting, der kun eksisterer i vores hoveder, en hæmmende ramme om den frie udvikling, der kan leges frem, bare vi har et nyt sprog.”

Sådan lyder det fra Rasmus Nordqvist, der er Alternativets politiske ordfører, kulturordfører, medieordfører, EU-ordfører, udenrigsordfører og nu også sproglige ordfører. Nordqvist er manden bag partiets nye linje, hvor man helt vil udelade datidsformen i alt politisk materiale, både på skrift og i tale.

Tænker mere åbent
“Vi vænner os langsomt til at snakke med hinanden på en mere fremsynet og visionær måde, men det er svært. Vanens magt har gr … griber både mig og andre fra partiet, hvilket forhindrer det store kulturelle og psykologiske spring fremad,” siger ordføreren, der til gengæld allerede flere gange har oplevet, hvordan den ændrede sprogbrug tvinger ham til at tænke anderledes og mere åbent.

“Når folketingsgruppen taler om nye lovforslag eller processer, der skal facilitere en mere innovativ tilgang til politik, kan jeg nogle gange tænke: Det der har vi prøvet. Men så griber jeg mig selv i det og tænker i stedet: Det der prøver vi! Selvom vi har pr … prøver det før i tiden, hvor det går galt.”

Svært at gå til lægen
Nordqvist regner dog ikke med, at folkene på Christiansborg eller danskerne i det hele taget ændrer deres sprog efter Alternativets forbillede lige med det samme.

“Gammel og stivnet tænkning er svær at komme af med, ikke bare for politikere og embedsfolk. Forleden var … er jeg til lægen for at følge op på en behandling, og lægen spørger, om jeg har taget nogle bestemte piller. Jeg siger, jeg tager dem, men det er som om, det ikke er svar nok,” fortæller den politiske ordfører, men tilføjer, at han formentlig snart vil kunne overbevise sin læge om, at også hans praksis vil få gavn af en total omstilling til nutid.