Foto: Auremar, Bigstock

Foto: Auremar, Bigstock

Danmark halter langt bagefter, når det kommer til ligestilling i byggebranchen. “Forstemmende,” mener ligestillingsforsker og henviser til socialt konstruerede forestillinger om mandlig fysisk styrke.

Har du set en kvindelig jord- og betonarbejder for nylig? Så har du været vidne til en sjældenhed. Den stilling betjenes nemlig af en mand i 99 ud af 100 tilfælde, viser en nylig undersøgelse foretaget af Dansk Byggeri.

Selv inden for denne i forvejen mandsdominerede branche er én procent kvinder et usædvanligt tal, og det bekymrer sociolog John Lemcke, der for tiden forsker i kønnet muskelstyrke.

Styrkekonkurrencer bør være kønsneutrale
“Det er dybt forstemmende, at man i 2017 stadig er så langt bagefter, hvad angår ligestilling i en stor og vigtig branche. Jeg mener, det i høj grad skyldes en socialt konstrueret opfattelse af, at kvinder er fysisk svagere end mænd, dårligere i stand til at løfte tunge ting, styre et trykluftsbor og lignende,” siger Lemcke og henviser til de mange konkurrencer om at være den stærkeste mand:

“De foregår over hele verden, ikke kun i Danmark, og jeg har ikke hørt om nogen steder, hvor man kalder konkurrencen for ‘den stærkeste person’. Man er ganske enkelt ikke i stand til at forestille sig, at en kvinde på 160 centimeter og 55 kilo kunne være bedre end en to meter høj mand, der vejer 120 kilo, til at løfte træstammer eller trække en togvogn med tænderne.”

Kvinde tog telefonen
Hos Dansk Byggeri mener man ikke, der er grund til bekymring.

“Jeg synes, vi er kommet et langt stykke vej. I 1910 var der ikke én eneste kvindelig byggearbejder, men i dag har vi adskillige spredt ud over hele landet. Der foregår en naturlig udvikling, der gør, at vi allerede i 2183 vil se en 50-50-fordeling,” lyder det fra pressemedarbejder Bjørn Jensen, der har oplevet branchens kønsrevolution på egen krop:

“Da jeg startede her for 14 år siden, havde vi en piccoline ansat, der tømte opvaskemaskinen, lavede kaffe og den slags. Nu har vi ikke bare to piccoliner, men også en kvindelig receptionist, og så sent som sidste måned ringede jeg til vores afdeling i Herning, hvor jeg er ret sikker på, at en kvinde tog telefonen.”