Foto: Antonio Guillem, Bigstock

Foto: Antonio Guillem, Bigstock

Det nye mantra om at købe mindre, men af højere kvalitet forhindrer dig ikke i at forbruge for nøjagtig det samme beløb som før, lover den klimavenlige guide.

Hvordan skal vi redde planeten? Skal vi vente på, at USA og Kina tager sig sammen, eller kan vi alle, hver især, gøre vores, for at den globale opvarmning ikke løber løbsk? Og betyder det så, at vi må nøjes med et forbrug på linje med de mindre udviklede lande?

Nej, heldigvis ikke, lyder svaret på det sidste spørgsmål. I hvert fald ikke, hvis det står til forfatter, blogger og have-entusiast Wenne Sigsgaard, der lige har udgivet bogen Det grønne køb, der vejleder læseren til en mere bæredygtig og klimavenlig livsstil. Men det betyder ikke, at man på nogen måde skal bruge færre penge.

Elegant lejlighed i Indre By
“Bare rolig! Du kan forbruge for nøjagtig det samme beløb som før og udstråle lige så høj status som altid,” siger Sigsgaard og bruger sit eget køb af en lejlighed i Københavns Indre By som eksempel.

“Det nye mantra er, at man skal købe mindre, men af højere kvalitet. Jeg er for eksempel gået fra en kæmpe murermestervilla i Valby til en lettere og mere elegant bolig på kun 102 kvadratmeter, der til gengæld ligger et stenkast fra Rådhuspladsen. Man behøver nemlig slet ikke så meget, og når jeg får lavet et køkken i FSC-mærket kirsebærtræ, ved folk alligevel godt, at det har været superdyrt, samtidig med at jeg følger de nyeste trends. På den måde sætter jeg slet ikke mit image på spil!”

Også hvad angår møbler, skal man holde sig til få, men langtidsholdbare genstande.

“Hvorfor proppe sit hjem med bras fra IKEA, når man kan nøjes med en smuk og enkel hjørnesofa, designet af Jamie Hayon, og en klassiker som det sorte Vitra Noguchi-sofabord fra 1944? Dem behøver man ikke skifte ud hvert andet år og sparer derfor miljøet for en masse CO2,” siger Sigsgaard, der bruger samme princip, når hun køber dagligvarer.

Små, lækre hapser
“Jeg køber kun små, lækre hapser, fx økologisk mortadella og prosciutto fra Torvehallerne, eller en bakke friske hindbær fra Rokkedyssegaard. Hvis jeg rigtig skal synde, snupper jeg en paté fra Magasins Mad & Vin.”

For Sigsgaard er de konkrete mærker eller butikker dog ikke så vigtige; hun vil bare gerne gøre det nemt for folk at leve bæredygtigt uden at give køb på den daglige luksus.

“Når læserne ser, hvordan jeg gør, håber jeg, at de tænker: Pyha, så kan jeg alligevel godt redde Jorden og samtidig have det lidt lækkert.”