Foto: Lars Schmidt, Wikipedia

Foto: Lars Schmidt, Wikipedia

Det er lykkedes et dansk filmhold at skabe en succesfuld thriller, uden at nogen af de involverede har modtaget et tilbud fra Peter Aalbæk om at få klask i bagdelen.

I de seneste dage har filmproducenten Peter Aalbæk måttet svare på beskyldninger om, at arbejdsmiljøet på filmselskabet Zentropa er præget af ydmygelser, sexchikane og korporlig afstraffelse.

Aalbæks forsvar har været, at man faktisk ikke kan producere gode film uden et klask i bagdelen fra ham – en typisk form for afstraffelse ifølge flere af Zentropas ansatte.

Rituelle ydmygelser unødvendige
Derfor kom det som et chok for den danske filmbranche, at netop sådan en film for nylig så dagens lys.

“Det er faktisk en glimrende thriller, og vi har spurgt alle de involverede, om de har fået et klask i røven af Aalbæk. Svaret var et enstemmigt nej, så den er god nok,” lyder det fra Det Danske Filminstitut.

Også en talsmand fra Nordisk Film er overrasket.

“Samtlige medier har givet filmen rigtig gode anmeldelser, og indtil videre har over 250.000 danskere set den i biografen. Det er ret pænt for en debutfilm,” siger talsmanden og tilføjer, at alle dem, han kender i filmbranchen, regnede med, at de rituelle ydmygelser, som Zentropas ansatte blev udsat for, eksempelvis til den velbesøgte julefrokost, var strengt nødvendige for dansk filmkunst:

“Jeg undrer mig over, hvordan folk som Hitchcock, Spielberg og Carl Th. Dreyer har kunnet skabe noget som helst af værdi, når nu de ikke, som Aalbæk, havde en gruppe praktikanter, som de kunne smække bagi, hvis disse gjorde deres arbejde dårligt.”

Aalbæk uforstående
Heller ikke Peter Aalbæk forstår, hvordan det danske filmhold har produceret en god spillefilm uden hans hjælp.

“Det vil nok senere vise sig, at den film ikke var så god alligevel. Uden min excentriske personlighed og tilbøjelighed til at nedgøre unge mennesker, bare fordi jeg kan, tror jeg ikke, at ægte filmkunst kan blomstre.”

I lyset af den chokerende gode film vil den danske filmbranche nu overveje, om dens vigtigste repræsentanter skal deltage ved Zentropas næste julefrokost. En anonym, højtstående filmpersonlighed udtaler:

“Jeg ved ikke, om jeg ligefrem melder afbud, men jeg vil nok overveje at smutte på toilettet, hvis Peter igen stikker en mikrofon op under nederdelen på en praktikant.”