foto: bigstock, studiostoks

At lade fede mennesker slås til døden om billige fladskærme og mikrobølgeovne, mens kultursnobberne holder sig for næsen i en blanding af væmmelse og fascination, er en unik nordamerikansk tradition.

Carla Sands er vred.

“Goddammit, Denmark!” råber den amerikanske ambassadør, mens hun slår håndfladen i bordet og fortsætter:

“USA er et indvandrerland, og vi har ikke mange selvstændige traditioner, men en unik amerikansk skik er kombinationen af rå aggression og vulgær kapitalisme. Det fejrer vi hvert år ved Black Friday-ceremonien, hvor vi lader underklassen tæske løs på hinanden, mens kultureliten peger fingre, og den rigtige elite tjener kassen. Det skal I kryptosocialistiske scandi-tards ikke komme og appropriere.”

Noget med strukturer
Det er de danske butikskæders brug af amerikanske højtider som Halloween og nu Black Friday, der har udløst anklagerne om kulturel appropriering. Dette sker, når medlemmer af én kultur bruger elementer fra en anden kultur.

Når det ovenikøbet sker i kommercielt øjemed, er handlingen ikke længere bare et lån, men en uretfærdig undertrykkelse af den berørte kultur – eller ligefrem en afmontering af dens gruppeidentitet og intellektuelle ejendomsret. Så er der også noget med strukturer og kolonialisme, men det skal man have taget et semester eller to på RUC for at forstå eller interessere sig for.

Henrik Marstal er forvirret
Udmeldingen kommer som en ubehagelig overraskelse for folketingskandidat og krænkelsesordfører for Alternativet Henrik Marstal. Han var ellers ved at lægge sidste hånd på en Politiken-klumme, hvor han kræver Black Friday omdøbt til Afrodansk Lørdag.

“Kulturel appropriering er forkert, men Carla Sands er amerikaner og republikaner, og det er også forkert. Men hun er samtidig kvinde? Jeg kan ikke finde ud af, hvem det er synd for!”

Carla Sands var, indtil hun blev ambassadør, mest kendt for sin medvirken i adskillige afsnit af den amerikanske evighedsserie Glamour. Derudover har hun spillet topløs prinsesse i filmen Deathstalker and the Warriors from Hell fra 1988. Siden har hun brugt sin afdøde mands formue til at støtte Donald Trumps valgkampagne, hvilket har kvalificeret hende til at blive ambassadør til Danmark. På samme vis blev demokraten Rufus Gifford udnævnt som ambassadør efter at have fungeret som fundraiser for Barack Obama.