Foto: Wouter van Vliet, EuroVisionary

Foto: Wouter van Vliet, EuroVisionary

Danmark risikerer karantæne i dette års Eurovision Song Contest. Den danske vindersang, “Love Is Forever”, mangler nemlig et obligatorisk element, der er en forudsætning for at kvalificere sig til konkurrencen.

20-årige Leonora Colmor Jepsen jublede i lørdags, da hun blev udråbt som vinder af det danske Melodi Grand Prix. Nu lader det til, at glæden varer kort. Eurovision-chef, Jon Ola Sand fra sammenslutningen af europæiske tv-selskaber, EBU, mener nemlig, at sangen ikke kvalificerer sig til den internationale sangkonkurrence.

“Alle ved, at en grandprix-sang er en simpel og letfordøjelig popmelodi med et fængende omkvæd, der til sidst synges to gange, først i det almindelige toneleje, derefter moduleret en halv eller en hel tone op. ‘Love Is Forever’ er helt sikkert en fin melodi, men der er ingen modulation, og så hører den altså ikke hjemme i ESC-sammenhæng,” siger han.

Fans så det komme
I den danske Melodi Grand Prix-fanklub er man ikke overrasket over grandprix-chefens vurdering. Formand Johann Sørensen fortæller, at alle havde set det komme, da de hørte sangen første gang.

“Vi blev helt blege, da sangen kom i superfinalen. Det ville jo være en katastrofe, hvis vi skulle sende den af sted til ESC i Israel, for det var tydeligvis ikke en grandprix-sang,” siger han.

Af samme grund blev festen efter showet noget tam. En anden grandprix-fan, 48-årige Jeanne Mikkelsen, fortæller om aftenens forløb:

“Det var selvfølgelig festligt, for det er Melodi Grand Prix altid. Jeg havde bare så ondt af Leonora, for hun var så glad, og ingen andre end vi superfans havde åbenbart tænkt på, at hendes sang slet ikke var kvalificeret til at deltage i ESC.”

Delte meninger om modulationskravet
En uvildig jury skal i løbet af ugen endeligt afgøre, om den danske vindermelodi kan komme med til Israel. Bliver udfaldet negativt, risikerer Danmark at få op til fem års karantæne. Det har fået flere til at mene, at reglerne bør ændres.

“Det er en forældet regel, at grandprix-sange skal modulere til sidst. Tiden er for længst løbet fra den slags,” siger Clara Amalie Singerholm Christiansen, der var medlem af årets grandprix-jury.

Formanden for den danske fanklub er uenig:

“Konceptet skal selvfølgelig tilpasses tiden, og tiltag som at invitere ikke-europæiske lande med i en europæisk konkurrence er en logisk følge af den øgede globalisering. Men at tillade sange, der ikke modulerer til sidst, er en ændring af selve grandprix-sangens DNA, og så langt bør vi ikke gå for at forsvare nationale interesser.”