Foto: Goodluz, Bigstock

Foto: Goodluz, Bigstock

Alder er kun et tal, mener Dorthe Frederiksen fra Hørsholm, som selv føler sig præcis som en på 71, selvom dåbsattesten vidner om, at hun fyldte 72 i december. 

“Det kan være, at det er de lange gåture eller yogaøvelserne, som jeg laver næsten hver dag. Eller også er det bare sådan, jeg er.”

Den 72-årige pensionerede lægesekretær Dorthe Frederiksen mener, at hendes bud er lige så godt som andres. Det eneste, hun holder fast på, er, at hun bestemt ikke føler sig som en på 72. Selvom det er næsten seks måneder siden, hun fyldte år, føler hun, at hun ikke er en dag ældre end 71.

“I begyndelsen tænkte jeg, at det nok var, fordi jeg lige havde haft fødselsdag. Når man lige er fyldt 72, er det jo ikke længe siden, man var 71, og så er det måske naturligt nok, at man stadig føler, at man er det. Nu er der gået næsten et halvt år, og jeg føler mig stadig som en 71-årig. Det er da mærkeligt,” siger hun.

Bekræftet af omgivelserne
Det er ikke kun Dorthe Frederiksen selv, der oplever, at hun er 71 år gammel. Ifølge venner og bekendte, som Dorthe har spurgt, virker det nemlig særdeles plausibelt.

“De siger, at når de ser på mig og hører mig tale, kunne jeg sagtens gå for at være 71 år. Hvis jeg havde fortalt, at det var min alder, ville de ikke have drømt om at tro, jeg i virkeligheden er 72,” siger hun.

Dorthes gode veninde gennem mange år, Bodil Nielsen, bekræfter Dorthes forklaring.

“Dorthe kunne præcis lige så godt være 71 som 72 år gammel,” siger Bodil Nielsen, der selv er 73 år og derfor har prøvet at være både 71 og 72.

Ekspert: Ikke så sjældent
Spørger man udviklingspsykolog Agnes Behrndt Andersen, er fænomenet ikke så sjældent, som man skulle tro.

“Det lyder jo mærkværdigt, for hvis man er 55 år gammel, hvorfor skulle man så føle sig som en på 54 eller 56? Men faktisk er det ret almindeligt, og jeg har mødt mange, der føler, at de er ældre eller yngre, end deres dåbsattest fortæller,” siger hun og tilføjer, at hun dog oftest oplever det hos mænd.

“Det er typisk mænd, der føler, at de er 20 år gamle. Uanset om de er 20, 35, 60 eller 80,” siger hun.

For Dorthe Frederiksen forholder det sig dog ikke sådan.

“Da jeg var 71, følte jeg ikke, at jeg var 71 år gammel. Da havde jeg det præcis, som om jeg var 70. Og når jeg tænker efter, følte jeg mig faktisk præcis som en 69-årig, da jeg var 70,” slutter hun.