Foto: Steen Brogaard, Ft.dk

Foto: Steen Brogaard, Ft.dk

Den tidligere minister har siddet i Folketinget i over 30 år, men er aldrig blevet krænket af Morten Østergaard og finder hans opførsel unormal selv for en radikal. Sagen burde have haft konsekvenser for Østergaards ministerudnævnelse, mener Socialdemokratiet. 

“Det startede uskyldigt nok …”

Marianne Jelved tager langsomt en mundfuld vand. Synker og fortsætter så:

“I professionelle sammenhænge kunne han finde på kortvarigt at lægge en hånd på min arm, når han lyttede til mig. Men kun når jeg havde lange ærmer på.”

Blev fuld og talte om arbejdsudbud
RokokoPosten har mødt den tidligere minister, der for første gang udtaler sig hudløst ærligt om, hvordan hun ikke er blevet krænket af Morten Østergaard. En samtale, der tydeligvis ikke er nem for den 77-årige politiker, der blev valgt ind i Folketinget i 1987 og siden blandt andet har været kultur- og økonomiminister.

“Når vi var til fester, og han havde fået en mikrobryg for meget, var det, som om han blev en helt anden. Han insisterede på at snakke om behovet for øget arbejdsudbud i 2100, og hvordan tonen i debatten var skyld i Islamisk Stat og SARS. Til sidst måtte ledelsen mandsopdække ham, så det ikke gik over gevind.”

Jelved fremhæver, at hun dengang ikke ønskede at udstille Morten Østergaard, men sikre, at der blev taget hånd om hans adfærd:

“Jeg har beskæftiget mig med politik hele mit liv, og det er simpelthen ikke normalt, at en magtfuld politiker bare holder fingrene for sig selv. Siden hvornår har en smule aldersforskel været et problem? Østergaards gode dømmekraft og manglende grænseløshed over for mig er grunden til, at socialdemokraterne ikke respekterer os længere.”

S: Havde aldrig sat Østergaard på ministerhold
Havde episoden med Marianne Jelved været kendt, da De Radikale sidst sad i regering, 2011-2015, havde det haft konsekvenser for Morten Østergaard.

“Vi havde sat ministerholdet anderledes,” siger Lars Aslan Rasmussen, ligestillingsordfører for Socialdemokratiet, og tilføjer:

“Vi havde ikke valgt en minister, der havde sådan en sag liggende. Det, der foregik, var ikke ulovligt, men der var tale om en toppolitiker og et medlem af det modsatte køn. Det er ikke i orden, at Morten var sådan tøsedreng.”