Foto: pasiphae, Bigstock

Foto: pasiphae, Bigstock

Dansk Dart Union melder fra til VM i Tyskland i 2021. En afsløring af alkoholfrie øl og e-cigaretter hos herrelandsholdet har sendt forbundet ud i dyb krise.

Det danske herrelandshold i dart har ligget lunt i svinget forud for VM i tyske Düsseldorf i 2021. Flere bookmakere har spået medaljer, men risikoen for en større dopingskandale får nu bestyrelsen til at aflyse deltagelsen.

“Det vil sætte os år tilbage, hvis vores eliteudøvere testede negativt for tobak og tjære under VM,” siger Henrik Vestbo, formand for Dansk Dart Union.

Ifølge en whistleblower har størstedelen af herrelandsholdet gennem længere tid haft et markant forbrug af alkoholfrie øl og e-cigaretter. Og det er ikke foreneligt med god dartetik, forklarer Henrik Vestbo og understreger, at sportens udøvelse altid bør bestå af lige dele dart, procentholdige øl og smøger.

Massivt tillidsbrud
Han kalder herrelandsholdets opførsel for et massivt tillidsbrud.

“De har sendt en mørk sky ind over sporten. Der kan gå lang tid, før vi igen kan se vores andre medlemmer i øjnene,” siger Vestbo, der har taget skridt til at ekskludere samtlige landsholdets medlemmer.

“Det er meget, meget ærgerligt. Men vi vurderer, at det er den eneste logiske beslutning i lyset af situationens alvorlighed. Vi kan simpelthen ikke gøre andet, også selv om det betyder, at vi må blive væk fra VM,” siger han.

Lettere at snyde
“Vi må se i øjnene, at det er blevet lettere at snyde. Og det har vanskeliggjort vores arbejde med at sikre et konstant og højt indtag af rusmidler. Letøl og light-cigaretter har hidtil kunne tolereres blandt de helt unge udøvere, men grænsen går ved alkoholfrie øl og e-cigaretter,” forklarer han.

Henrik Vestbo understreger, at Dansk Dart Union har gjort og gør et stort stykke arbejde med løbende stikprøvekontroller i de enkelte klubber. Men også, at forbundet ikke kan nå alle.

“Det er vigtigt, at vi nu får sendt et klart signal om nultolerance over for manglende rusmidler, ikke mindst af hensyn til de unge i forbundet. Og på sigt er det naturligvis vigtigt, at situationen bliver brugt til en større selvransagelse,” forklarer Henrik Vestbo.