Foto: Steen Brogaard, ft.dk

Foto: Steen Brogaard, ft.dk

Venstres forslag om, at mistænkte kan slippe for straf, hvis de siger undskyld, kan spare masser af ressourcer. Hverken forhenværende minister Inger Støjberg eller vanekriminelle Danny fra Albertslund mener dog, at de har noget at undskylde. 

Venstres Grand Old Man, Bertel Haarder, er ophavsmand til et nyt lovforslag, som skal gøre det muligt for personer, der er mistænkt for at have gjort noget ulovligt, at slippe for retssag og dermed straf, hvis de siger undskyld.

Baggrunden for forslaget er, at retssager ofte er dyre og har konsekvenser, der rækker langt ud over den enkelte sigtede.

“Når en person ender i retten, trækker han eller hun hele sin familie og omgangskreds med sig ned i sølet. Desuden er det dyrt at føre retssag. Hvis de mistænkte bare ville sige undskyld, kunne det spare os for al besværet,” siger Bertel Haarder.

Lighed for loven
Oprindeligt var Bertel Haarders forslag udelukkende møntet folketingskollegaen Inger Støjberg. Kritik fra flere sider har dog fået Haarder og resten af Venstres folketingsgruppe på bedre tanker.

“Selvfølgelig skal der være lighed for loven. Hvis vi mener, at en politiker skal kunne nøjes med at sige undskyld, skal det selvfølgelig gælde alle,” siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Han er meget begejstret for forslaget, idet det både er pragmatisk, ressourcebesparende og med til at fremhæve den kristne ånd, som kendetegner Danmark.

“Vi er blevet så uforsonlige her i landet, og med den her lov kan vi signalere, at vi tror på tilgivelse,” siger han.

Støjberg og Danny fra Albertslund nægter at undskylde
Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil det fremover kun være mennesker, der nægter at sige undskyld, eller som siger det på en måde, så man er i tvivl, om de mener det inderst inde, som kommer for retten.

Blandt disse er forhenværende integrationsminister Inger Støjberg og vanekriminelle Danny Slot fra Albertslund, der er mistænkt for at stå bag flere påsatte brande.

“Jeg har ikke gjort noget, jeg ikke kan stå inde for. Hvis jeg har overtrådt loven, er det den, der er noget i vejen med. Jeg har ikke noget at undskylde,” lyder det fra Inger Støjberg.

Det er Danny Slot enig i:

“Jeg har ikke gjort noget, jeg ikke kan stå inde for. Hvis jeg har overtrådt loven, er det den, der er noget galt med. Jeg har intet at undskylde.”