Foto: cookiestudio, Bigstock

Foto: cookiestudio, Bigstock

Mødres humor kan være mindst lige så plat og pinlig som fædres. “Værge-vits” eller “forældre-vits” kan præcis det samme, mener feminister, der vil fremme kønsneutrale udtryk for dårlig humor og gøre op med tidligere tiders stereotype forestillinger om kvinder.

“Ej, mor, tag dig sammen!”

15-årige Sidsel Kildemoes ruller med øjnene og kigger opgivende på sin mor, 46-årige Mette Kildemoes, der er ved at flække af grin.

Mette har netop spurgt Sidsel, om hun har kontaktbesvær. Det gjorde hun, fordi Sidsel ville tænde lyset, men måtte famle lidt for at finde kontakten.

Sidsels eksempel viser tydeligt, at det ikke kun er fædre, der har en plat og pinlig sans for humor. Mødre er lige så slemme til at sige ting, som bare på ingen måde overhovedet er sjove. Det kan Sidsel Kildemoes skrive under på.

“De er lige åndssvage at høre på, begge to. Og de bliver ved, selvom jeg ikke har grinet af deres vitser i årevis. De synes selv, de er vildt sjove, men helt ærligt, så er de bare lame,” siger hun.

Mænd har ikke patent på dårlig humor
Dermed underbygger Sidsel Kildemoes de feminister, der den seneste tid har kritiseret, at man bruger udtrykket “far-vitser” om den helt særlige type dårlig humor, som begge Sidsels – og tusindvis af andres – forældre praktiserer.

“Vi kvinder kan praktisere dårlig humor og elendig timing mindst lige så godt som mænd. Derfor er udtryk som ‘far-vits’ og ‘far-humor’ dybt forkerte og i øvrigt forældede. Det kan godt være, at tidligere tiders kvinder lod sig overbevise om, at kun mænd kunne være usjove, men vi skriver 2021, og i dag ved vi bedre,” siger debattør og livsstilscoach Anita Hirse, der i næste måned udgiver bogen Er det FARligt at være MORsom?

Et empowerment-projekt
Det feministiske netværk MomPowerment, som Anita Hirse stiftede sidste år, har udråbt 2021 til året, hvor mødre for alvor kan træde ud af skyggen og favne deres platte jokes og tage ejerskab for dem.

“Som kvinde er man vant til at føle, at man stjæler mændenes vittigheder, når man fortæller værge-vitser. Det gør vi, fordi vi er vant til at kalde det far-humor, og så vil vi uvægerligt tro, at humoren ikke er vores egen, men en, vi har stjålet fra mændene,” siger Anita Hirse, der tilføjer, at der også er tale om et opgør med kvindelige stereotyper:

“Ved at bruge andre ord og opfordre mødre til at turde være platte og pinlige, gør vi op med stereotype forestillinger om kvinder som raffinerede, fornuftige og empatiske væsener. Det er på høje tid.”