Foto: photosvit, Bigstock

Foto: photosvit, Bigstock

Ved at indføre slaveri kan man sætte flere mennesker i arbejde og skabe mere vækst, mener Cepos.

Udenlandsk arbejdskraft, skattelettelser, mere efteruddannelse, hårdere sanktioner over for ledige. Forslagene er mange, når der skal findes løsninger på, at der i flere og flere brancher mangler arbejdskraft.

Men ifølge den borgerlig-liberale tænketank Cepos overser politikerne et helt oplagt virkemiddel, når det handler om at få flere mennesker ud på arbejdsmarkedet. Slaveri kan nemlig øge arbejdsudbuddet markant og sørge for, at virksomheder får den arbejdskraft, de har brug for.

Succes gennem historien
Man har haft stor succes med slaveri mange steder. Det er et velafprøvet system, lige fra Romerrigets slaveøkonomi til ørkenstaternes nuværende kafala-system (hvor migrantarbejdere overvåges af arbejdsgiveren, red.),” siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen.

Samtidig har vi en masse danske erfaringer med fæstebønder og vornedskab (en form for stavnsbånd, red.), så det er et værktøj, vi har brugt før, og som vi kan bruge igen til at skabe vækst og arbejdspladser,” tilføjer Mads Lundby Hansen.

Ifølge Cepos har slaveri den fordel, at virksomheder ikke vil være afhængige af, om der er medarbejdere, der har lyst eller økonomisk incitament til at arbejde for dem. Det vil ene og alene være op til virksomhedens behov. Det giver ifølge Mads Lundby Hansen en større og mere fleksibel arbejdsstyrke.

Afskaf frivillighedsbaseret arbejdsmarked
“Politikerne har i meget lang tid ligget under for et incitaments-regime, hvor det har handlet om, at der skulle være et tilpas stort incitament for det enkelte menneske til at påtage sig et arbejde. Det kan man komme ud over, hvis man i stedet indfører slaveri, så medarbejdere er tvunget til arbejde. På den måde kan vi øge arbejdsudbuddet markant og nedbringe antallet af mennesker, der står uden for arbejdsmarkedet,” siger Mads Lundby Hansen.

Ud over at slaveri kan få flere mennesker i arbejde kan menneskehandel også skabe et mere effektivt og værdiskabende arbejdsmarked, siger cheføkonomen.

“Med det frivillighedsbaserede arbejdsmarked kan vi ikke være helt sikre på, at arbejdskraften finder derhen, hvor den skaber mest værdi. Det kan være, folk er glade for et job, som ikke er det mest værdiskabende, de kunne lave. Hvis vi gør mennesker til en handelsvare, kan ens chef sælge en medarbejder til en virksomhed, der vil betale mere for varen og dermed skabe vækst,” afslutter Mads Lundby Hansen.

Regeringen vil på nuværende tidspunkt ikke tage endelig stilling til forslaget, men statsminister Mette Frederiksen udtaler, at hun er positivt indstillet, fordi slaveri er gammeldags, og idéen om total magt over mennesker “virker dragende”.